Klu sehari xwat makanan xsah...hehehe.....
Almaklumlah dah lama xbalek kampung......
Tu yg kejenya nk perabihkan bahan kat umah nie jer
Kali nie aq n my mum tlh mnyediakan "ayam Bakar" tok saje2 jer....
Pagi td start perapkan ayam tu bfore kitorg bakar ptgnya..
Kene perap dulu klu x nti dagingnye xserap dgn segala2 adik bradik
Haaa..Harus begitu rempah tu
Kali nie aq n my mum tlh mnyediakan "ayam Bakar" tok saje2 jer....
Pagi td start perapkan ayam tu bfore kitorg bakar ptgnya..
Kene perap dulu klu x nti dagingnye xserap dgn segala2 adik bradik
Haaa..Harus begitu rempah tu
Nie la antara bahan2 yg mak aq gunakn tok perap ayam tu
Bawang besar/merah....
Bawang putih
Kunyit (xyah bnyak2 just nk bg warna je)
Serai (kire sndiri brapa btg)
Jintan kasar, halus dan ketumbar
Garam n Gula secukup rasa
Dan bahan2 nie prlulah dikisar smuanya...
Selepas itu, campkkn garam n gula scukup rasa, n msukkan rempah yg sudah dikisar td dan gaulkan sehingga sebati....hehehe...dan ditngglkan di peti sejuk hngga beberapa jam
Apabila petng sudah mnjelma....ayam boleh la dibakar...sblum dimsukkn kedlm oven...my sis suruh gorng sparuh masak or pnggang kan sekejap tok bagi die berstruktur sdikit di bhgian luar....[die kata nti xde feel nak mkn]....n bngkuskan ngan krtas aluminium....
No comments:
Post a Comment