26 February 2012

Majlis Pelancaran Kompeni Askar Wataniah Wilayah Felda Negeri Johor [120226]

Assalamualaikum...
Ari nie, tetiba aq nak wat post pasal aktiviti org2 Felda Nitar 01 wat ari nie
Kalau tengok kalendar, ari nie 26 Februari tahun 2012, ari Ahad...
Jam 7.30 pagi lagi, depan umah aq dah penuh ngan kereta2 n moto2 polis
FOR WHAT???....haa!! nie yang nak cite nie


Bersempena ngan tarikh 26 nie, 
askar2x di sluruh negeri Johor nie
ader wat event cikit kat FELDA den nie...
klu ikot kat kain rentang, tajuknye lagu nie ha
"Majlis Pelancaran Kompeni Askar Wataniah Wilayah Felda Negeri Johor 2012"




Disebabkan umah jiran den nie trpilih tok jadi umah prsinggahan Yang Berhormat...
so ramai la escort2x yg trdiri dr askar polis dok bersepah
di perkarangan umah jiran den nie aa
so, umah den yg dok sblah nie pon turut kene tmpiasnya
klu masuk majalah Felda ke, hope ader r trkuar cikit,
bumbung pon jadi r




Me & my family trut tidak melepaskn peluang untk mnyertai majlis nie
sO, brmula pukul 7.30 lagi, kami semua & seluruh rakyat FELDA Nitar 01 telah brkumpul bramai-ramai di perkarangan Padang Awam, Felda Nitar 01..
Di Mana??.....Di Mersing, Johor.





Semua askar2x yg trlibat dalam perbarisan jugak telah brkumpul di padang.Sementara menuggu ktibaan Yang Berhormat menaiki helikopter (turun di padang Sek.MEn) kami disajikan dgn lagu2 (klu ikot irama mulut aq mcm lagu rakyat pon ader) yang di dendangkan oleh pancaragam oleh geng2x askar tu jugak..










Tepat jam 9.30 pagi (hentam!!) 
Yang brhormat pon sampai jugak..
Dengan keadaan yg panas terik & membahang
dan mengikut pengiraan mak cik2x & pak cik2x FELDA Nitar 01, seramai 7 orang askar pengsan & dibawak keluar dr baris.









PANAS wei!!!....aq yg nonton nie pon dah mmbahang
Tapi katenya ramai askar yg jenis awek2x yang pengsan











Usha ponya usha, tiba2 aq trnampak sejenis mahluk asing yg dilekatkn diatas pokok brhampiran aq dudk, upe2nya bende ala tu akn digunakan untk perasmian nti (org kampong dah taw coz diorng pi slalu tngok wktu diorng wat training slama smnggu kat citu, aq yg keje xtaw r, so jadi jakun cikit)











So, majlis pon brjalan sprti biasa, mcm biasa dimulakan ngan doa shingga la ucapan Yang Berhormat...bla bla bla..











Selepas 'Pembebelan'...Majlis pon dirasmikan oleh
Yang Berhormat Datuk Dr. Abd Latiff b. Haji Ahmad, Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia....
Tiba2x...bam sana bam sini trdegar la bunyi bom meletup yg tlh mmbuatkan makcik2x nie melatah
"opocot mak ko!!!! "
(sempat la aq rakam cikit wat tatapan umum...tngok bawah)







Selepas tu, trdegar la jeritan semangat dari askar2x yg trlibat dlm prbarisan tu
(ape tah diorg jerit....kbetulan telinga trsumbat pg tu..so kurang jelas cikit, mianhae)
Dan akhirnya diorng keluar pi jalan2x cari makan keliling padang









Majlis ditruskan dgn persembahan dari pancaragam. apa lagi...ketua platun mnjadi tarikan penonton...die tnjuk action maen baling2 kayu kat tngan die tu action die mnjadi bila smua balingan dpt ditngkap & mndapat tepukan drpd penonton. Tah macm mane, wktu lalu dpn stage,..dan2x je trlepas lak...ayoyo
it's okay my friend...








Pas, pancaragam bla je...tiba2 ader bnyi denjitan tayar truck askar.....iiiiitttt!!!..dah mcm drift aq tngok diorng wat prsembahan mcm kat atas tu.. xtaw nak namakn ape hoho
diorng maen tanggalkan meriam tu pas2 pasang alek alah mcm biasa2 tu... bukak n pasang alek










pas ciap pasang, diorng pon get ready nak lepaskn tembakan dr meriam tu.
Mulut makcik2x n pakcik2x kat situ dah sebok
"boom!! boom!!"
tapi xletup2 gak











"xkan la letupkan tol...abes r stage nti" trfikir seketika dibenak ku
upe2nya diorng baling mrcun kat blakang tu je..ce tngok asap tu...kat citu je











after that, tamatlah smua persmbahan...mereka brgambar bramai-ramai brsama Yang Berhormat...
kami pon pi lah mnjamu selera smbil mlihat pameran2x yg disediakan










p/s: legam cikit muke aku...dah la kulit sensitif..huk hukhu




video

Terima Kasih Kerana Sudi Baca

14 February 2012

Cerita Budak Praktikal




Assalamualaikum ...
Rasa macam dah lama xupdate blog
Nak dikatakan buzy ...rasanye xboleh
Entahlah..maybe xde idea nak update per kot

But, pada malam yg hening & dingin nie
Rasa mcm nak brcerita cikit pasal 
seorng budk pompuan yg sedng brpraktikal
di sebuah kilng yg trletak brdekatan dgn umahnya

______________________________________________


Aq start prktikal 8 feb lepas, means br smnggu aq brprktikal disana.
KAT MANA?? kat kilng yg brdektn umah aq jer
dekat tu xlah sngt, tp aderlah 5km jauhnye..


KILANG APA??
kilang kelapa sawit....anak PENEROKA la katekan
actlly, on the 1st time xnak gak prktikal kat citu
coz xtahn bau kilng klapa sawit (bau telor goreng)
& mcm pndalaman sngt nak msuk dalam tu
tp demi mmnuhi hajat my parents aq terima jugak
(p/s: anak solehah, ikot kata =D)


selain itu, mmandangkan stok minyk masak di negara kite skrng ngah dalam darurat.
smpai pi kedai pon, just boleh beli 2 packet mnyak or sbotol je.
so, mngkin bile ader aq, prodktivit kilng leh mningkt
xde mslah mnyak masak lg
HA HA HA HA HA HA AH


( ok wat pngetahuan umum, inilah kilng sawit nitar yer)
P/S: minta maaf, bngunan kilng telah ilang dittupi asap


ok, skrang aq pi kerja mmg dah mcm perasaan
seorng cikgu yg dihantar bekrja di sekolah pedalaman sabah or sarawak
dgn jalan brlubang2 coz knderaan berat kluar masuk ='(
tp pada aq itu smua dugaan & cabaran
kite jgn manja sngt


n wat pngetahuan umum jugak, kilng nie kurng pekrja pompuan 
coz majority mmg smua pkrja laki-laki
yg pompuan only 3 staff including me!!
n 4 or 5 orang kantin


that's the problem...
tahap ke malu an aq trus melonjak ke tangga tratas
nak pi kantin msti ader geng, klu tak x akan ku prgi
smbhyang dlm pejabat je
surau only for the guys
krana mreka trlalu ramai


SERONOK X?? Boleh la ^_^


Ini meja keje aq, actlly meja nie brkongsi
aq xde meja sndiri, 
xmcm mmber2 aq yg laen ader meja sndiri kt tmpt prktikal msing2
so, siang aq dok kat sini & sesiapa yg ingin duduk dipersilakan



Ok, nie gambo ktika kebosanan n smstinya ktika mereka tiada. 
Nak brgambo sesuka ati mmg xakan aq wat
MALU!!!....
so nie time diorng ader assembly tok OSH
so, aq lepak kat office jer mls nak involve
jadi mak guard di office




P/S: Ape2 pon aq akan mneruskn zmn prktikal nie smpai tamat dgn jayanya.












Terima Kasih Kerana Sudi Baca