23 June 2012

My Homemade SUSHI.....resepi idea by: Chef Ain ...uwekkk!!!

Assalamualaikum

Saje je nak kongsikan resepi macam mane nak wat sushi yg my sis ajaq
Makanan nie dah jadi kgemaran emak aq dah
Kalau dulu dpt makan bende ala nie time my sis alek jer
OHHH!!
Tapi kini tidak lagi
kerana!!
Chef Pujah sudah pandai mmbuatnya
HA HA HA HA HA HA
(Ketawa Jahat)

Jom!!!...Cuba-cubaan la yer...


STEP 1: Persiapkan bahan-bahan yang diperlukan. Antaranya (amek ko skema ayat BM sekolah)


Bahan-bahanya:
  1. Timun (Potong memanjang)
  2. Lobak Merah (Potong memanjang)
  3. Crab Stick (Digoreng & Dipotong bagi kecik2x cikit dlm keadaan memanjang)
  4. Mayonis (pastikan Lady Choicezzzz...baru best)
  5. Sebiji Telur
  6. Gula
  7. Garam
  8. Nasi (Ikot resepi aku)
  9. Bamboo Mat
  10. Seaweed
* Untuk Seaweed tu aq lbih suka beli yg ader tulis "Big Bang" kat packet die tu...pilihan aq tu bukan dipengaruhi oleh minat aq kat kmpulan Big Bang (yang ada Seungri yg chumel tu) eh.... tapi disebabkan jenama tu je yg ader kat KINI dulu dan selamanya kat Bandar Mersing tu..... lagi satu ianya ada bnyak flavour....ader prisa sayur, sotong dan segala-galanya. 




STEP 2: Jom Chef Pujah explain satu-satu

Gambar 1: 
Bagi kasi pecah itu satu biji telur ayam. Pastu bagi pukul-pukul dan letakkan sedikit mayonis dan jangan lupa taburkan sedikit gula didalam bancuhan itu dan kacau-kacau sehingga penat. 

Gambar 2&3: 
Gorengkan ia seperti biasa. Kalau dah kering sedikit....xperlu diterbalikkan hanya perlu dilipat seperti digambar ke-3.

Gambar 4: 
Akhir sekali...potongkan telur tu secara memanjang......



* nak bagi sedap...sila gantikan minyak ngan majerin/planta...bg wangi cikit




STEP 3: Kita masih bermain dengan kuali dan sudip lagi......


Sila gorengkan lobak dan crab stick tu supaya xterasa mentah sangat...
Lobak tu tersangat perlu digoreng dulu coz nak lembutkan dia
Klu gigi arnab....xpayah goreng



STEP 4: Menyediakan nasi untuk digulung


Ok!!!
Disebabkan aq malas nak cari beras yg digunakan utk wat sushi
So dengan langkah mudah aq mnggunakan nasi yg mak aq masak tngah ari tadi.
Senang cite..

Amek semangkuk nasi sprti digambar dan letakkan mayonis ikot suka. Pada sapa yg taksub pada mayonis leh bubuh satu botol. Dan jangan lupa taburkan gula secukup rasa.



STEP 5: Jom kite menggulung!!!




  1. Sediakan sekeping seaweed untuk gulungan pertama
  2. Letakkan beberapa sudu nasi dan ratakan diatas seaweed. Jumlah nasi ikot saiz seaweed. Jangan trlalu banyak dikhuatiri akan terjojol kuar bila digulung coz penuh sangat. So pandai2x adjust.




  1. Ok!!! sekarang susunkan timun, lobak, crab stick dan telur diatas nasi.... dan jogetkan sedikit botol mayonis tu diatas susunan tadi.
  2. Gulungkan seaweed dan bahan-bahan tadi mnggunakan Bamboo Mat....kalau xde pakai tikar buluh kat ruang tamu pon boleh...hohohoho.
  3. Pas dah jadi satu gulungan yang panjang.....ini lah masanya untuk sushi kita dipotong-potong dan dihiaskan diatas pinggan......seperti di bawah...yummm!!!!



~ Originally made by Pujah ~ ^___________^


SEKIAN TERIMA KASIH





Terima Kasih Kerana Sudi Baca

10 comments:

  1. salam . mana nak beli tikar gulung tu kalau kat area jb ni.? teringin plak nak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam....ader je kat supermrket....biasanyer die satu pack ngan seaweed....^__^

      Delete
  2. brand ape eyh yg satu pack gan seaweed tue pujah daud.. bigbang punya ade ke? salu beli takde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pujah xingt la awak, sbb dah lama beli. Yg brand big bang tu pulak mmg sllaunya beli brand tu coz nie jenis seaweed yg grill, so die ader rasa something yg enak sdikit. Pujah jarang guna yg ori coz family xleh nak telan, diorang kata rasa hanyir (entahlah...hahaha). Tapi leh jer guna seaweed brand lain. ^__^

      Delete
  3. Yang nasi itu gaul dengan mayonis je? Tak payah guna beras pulut ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nk wat tol2 gunalah beras sushi yang mcm pulut tu. Tapi nie pujah wat khas untuk orang tekak melayu like my parents, hahaha. So, mayonis jer lah mainnya. =)

      Delete
  4. tq for the recipe...
    tgelak2 smbl memahami step2 nk buat homemade sushi nie.. :)

    ReplyDelete
  5. pujaaah help me hehe .saya ni beli bigbang yg silver jugak kaler dia grilled seaweed jugak tapi kenapa dia keras eh? bila nak gulung tu patah patah je .tolongggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually mmg seaweed tu agak keras cikit sbb grilled. Pujah biasa akan basahkn dulu, means main renjis2 air cikit kt seaweed tu baru gulung. Tapi kalau nk lagi cantik gunalah seaweed yg lom di grilled coz lagi snang nak gulung =)

      Delete